Hvad er Fairtrade Mærket - og hvad betyder det?

03 September, 2016

0 comments

Miljø  


Fairtrade Mærket
Det er nok de færreste, der ikke har hørt om Fairtrade Mærket. Som navnet antyder, så har det jo nok noget med fair handel at gøre, men ved vi mere konkret hvad dette mærke faktisk betyder? Hvis du ikke er helt sikker, så lad mig forklare, hvad mærket står for.

Fairtrade Mærket er blevet til, da nogle mexicanske kaffebønder i 1986, ved den hollandske udviklingsorganisation Solidaridad, forklarede at ulandsbistanden kunne blive overflødig, hvis de blot modtog en ordentlig pris for deres afgrøder. To år senere i 1988 blev mærknings-ordningen ”Stiching Max Havelaar” grundlagt, og grundstenen for det vi idag kender som Fairtrade Mærket, blev skabt. Først i 2010 blev “Max Havelaar” navnet udskiftet til “Fairtrade”, og en lang række andre varegrupper er kommet med i Fairtrade-ordningen, blandt andet bananer, bomuld og kakao.

I dag kendes Fairtrade for at sikre bedre forhold og priser for bønder og plantagearbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Køber du et produkt, der er Fairtrade-mærket, er du med til at sikre en bedre fremtid for både plantagearbejdere og bønder. Det gøres gennem et handels partnerskab bygget på både dialog, gennemsigtighed og respekt i et internationalt uafhængigt kontrolsystem. I Danmark går pengestrømmen slet ikke igennem organisationen selv, men går direkte fra virksomheder, der køber Fairtrade-mærkede råvarer, til bønderne.

Flere og flere vælger Fairtrade til, og det kommer de ca. 1,5 millioner bønder og plantagearbejdere, som er med i Fairtrade ordningen, til gode.

Desuden er Fairtrade et åbent system, hvilket betyder, at alle bønder, plantager og virksomheder, der lever op til standarderne for Fairtrade, kan være med. De fattigste bønder kan desuden søge en fond i Fairtrade om midler til at dække udgifterne ved at komme med i ordningen.

Takket være Fairtrade, har vi mulighed for at vælge produkter der er gode for bønder, klima og samvittigheden. Jeg håber at du er blevet lidt klogere på, hvad Fairtrade står for.

Se alle kaffekapsler til Nespresso®, Dolce Gusto, Tassimo og Senseo →



Tilføj en kommentar