Hvor stammer kaffe fra? - Kaffens verdenshistorie

12 Oktober, 2016

0 comments

historie   Kaffebønner   Viden om kaffe  


Kaffebønner i sin første form på et kaffetræ

Kaffens første form

Kun overgået af olie, er kaffe den mest værdifulde lovlige handelsvare i verden. Vi elsker det, vi stoler på det, og vi drikker det i massive mængder. Det anslås, at 2,25 milliarder kopper kaffe forbruges hver dag på verdensplan. Den berømte franske forfatter og filosof Voltaire drak angiveligt 40-50 kopper om dagen. Kaffe er et dagligt ritual i livet for millioner af mennesker verden over.

Se alle kaffekapsler til Nespresso®, Dolce Gusto, Tassimo og Senseo →

Som med de fleste fødevarer, der har eksisteret i århundreder, er kaffens begyndelse indhyllet i mystik og viderefortælling. Der er en populær etiopisk legende, hvori kaffe er opdaget af en gedehyrde ved navn Kaldi, der fandt sine geder boltre sig og var fulde af energi efter at have spist de røde frugter fra en kaffebusk. Kaldi prøvede frugten selv og havde en lignende reaktion. Efter at vidne deres mærkelige opførsel, tog en munk noget af frugten tilbage til de andre munke, som endte med at tilbringe natten vågen med fuld af energi, som selvfølgelig kommer fra plantens høje dosis af koffein. Denne naturlige stimulans fungerer også som en medfødt plante pesticid, og beskytter kaffefrugten fra insekter.

Før kaffen blev vores almindelige morgen drik, viste den sig i en række forskellige former. I sin mest grundlæggende, ubehandlede form, er kaffe en kirsebær-lignende frugt, som bliver rød når den er moden. Kaffebønnen findes i midten af den røde kaffe frugt. Tidligt blev frugten blandet med animalsk fedt for at skabe en proteinrig snack bar. På et tidspunkt blev den gæret og brugt til at lave en vin-lignende bryg. En anden drik, der dukkede omkring 1000 e.Kr. blev lavet af hele kaffefrugten, herunder bønner og skroget. Det var først i det 13. århundrede, at folk begyndte at riste kaffebønner, hvilket var det første skridt i processen til at lave kaffe, som vi kender det i dag.

Den moderne version af kaffe

Den moderne version af ristet kaffe opstod i Arabien. I løbet af det 13. århundrede,  var kaffen ekstremt populær i det muslimske samfund, for sine stimulerende beføjelser, som viste sig nyttigt under lange bønner.

Ved afsvidning og kogning af kaffebønner, gør det dem ufrugtbar, og derfor var araberne i stand til holde på markedet og salget af kaffe afgrøder. Faktisk siger tradition, at ikke en eneste kaffe plante eksisterede uden for Arabien eller Afrika indtil 1600-tallet, da Baba Budan, en indisk pilgrim, forlod Mekka med frugtbare bønner fastgjort til en rem over hans mave. Babas bønner resulteret i en ny og konkurrencedygtig europæisk kaffehandel.

I 1616, grundlagde hollænderne den første europæisk ejede kaffe ejendom i Sri Lanka, så Ceylon, så Java i 1696. Franskmændene begyndte gro kaffe i Caribien, efterfulgt af spanierne i Mellemamerika og portugiserne i Brasilien. Europæiske kaffehuse sprang op i Italien og senere Frankrig, hvor de nåede et nyt niveau af popularitet.Tilføj en kommentar