Hvilke kaffebønner er de bedste? - Arabica- og Robusta

04 September, 2016

0 comments

Kaffebønner   kaffeudtryk   Viden om kaffe  


kaffesorter_arabica_robusta_Liberica_kaffeboenner
Der findes flere end 60 forskellige typer kafferbønner og sorter i verden. I praksis skelnes der normalt kun mellem tre forskellige, som er de mest anvendte bønner; Robusta, Arabica og Liberica.

    • Arabica står for ca. 75% af den samlede kaffeproduktion
    • Robusta står for ca. 24% af den samlede kaffeproduktion
    • Liberica står for mindre end 1% af den samlede kaffeproduktion

Arabica

Denne kaffebønne har et meget bredt smags interval, som afhænger af arten. Smagen kan varierer fra sød og blød, til en anelse skarpere. Når den ikke er ristet, dufter Arabica bønnen af blåbær. Dens ristede duft er beskrevet som parfumeret med nuancer af frugt og sukker toner.

Arabica kaffebønnerne er skrøbelige og skal vokse i køligt, subtropiske klima. Arabica bønner har også brug for en masse fugt, frugtbar jordbund, samt både skygge og sol. På grund af deres skrøbelighed er Arabica bønner sårbare overfor angreb fra forskellige skadedyr, og kan blive beskadiget af kulde eller dårlig håndtering. Denne bønnetype skal også dyrkes på højere niveauer, omkring 600-2000 meter. Yderligere betragtes Arabica bønnen som den kaffe, der har den bedste smag og udgør 70-75 % af verdens kaffeproduktion.

Robusta

Denne bønne har en besk og kraftig smag hvilket har betydning på prisen, som er lavere end Arabica. Smagen er ofte sammenlignet med at have en "havregryn-lignende" smag. Når den ikke er ristet, kan duften af Robusta-bønnen forveksles med peanuts.

Robusta kaffebønner kommer fra en plante, der er i stand til at blive dyrket i lavlandsområder i ca. 200-800 meters højde. Robusta bønner er ikke meget modtagelige for skader som følge af diverse skadedyr. Derfor vokser Robusta bønnen utroligt mange steder i hele verden. I dag kommer op mod 25% af verdens kaffeproduktion fra Robusta bønnen. Den dyrkes hovedsageligt i Indonesien og Afrika. Den er nærmest udrikkelig i rå form, men den arter sig så snart den blandes med f.eks. Arabica. Yderligere findes bønnen også i en lang række varianter og smage. Hver variant har sin egen specielle smag og karakteristika, som afhænger af forholdet mellem art, klima, de forhold som den vokser under, samt jordbunden på plantagen og forarbejdningen af kaffen. 

Liberica

Denne bønnesort er lavlandskaffe, som smager både besk og kraftigt. Sorten har faktisk ikke den store indflydelse på verdenshandlen, da den udgør mindre end 1% af den samlede produktion. Liberica dyrkes kun i Vestafrika og importeres ikke til Danmark.

Se alle kaffekapsler til Nespresso®, Dolce Gusto, Tassimo og Senseo →

 Tilføj en kommentar